Translate

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΠΑΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | Kriti24.gr

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Πλατιά δράση στους χώρους δουλειάς
Δεκάδες παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις επισιτισμού κατά τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης
Κέρκυρα: Πορεία στους δρόμους της πόλης
Από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, την Κρήτη και τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο και την Κω, οι ταξικές δυνάμεις στον επισιτισμό, τα ξενοδοχεία και γενικότερα τον τουρισμό, έδωσαν χτες μια μάχη, μέσα στα ίδια τα ξενοδοχεία, ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, αντιμετωπίζοντας και την εργοδοτική ασυδοσία, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης που είχαν κηρύξει.Εκεί που το χρήμα ρέει άφθονο για τους εργοδότες και την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί σε σκλάβους με ...χαμόγελο, εκεί που οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα δουλεμπορικά οργιάζουν, εκεί που τα άθλια μεροκάματα είναι καθεστώς, οι ταξικές δυνάμεις απηύθυναν μαζικό κάλεσμα για το συντονισμό και την ενιαία δράση του κλάδου.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κάλεσαν τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, τους σερβιτόρους, τους λαντζέρηδες και τους μάγειρες, να δώσουν μάχη για βαθιές, ριζικές αλλαγές σε όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Να οργανωθούν στα συνδικάτα τους διασφαλίζοντας την ταξική τους πορεία, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλάζοντας το συσχετισμό των δυνάμεων εκεί όπου ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός συμπλέει με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοξενοδόχων. Να αγωνιστούν συντονισμένα, οργανωμένα, με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, προϋπόθεση όχι μόνο για να σταματήσει η επίθεση, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος να περάσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση, διεκδικώντας τη ζωή που τους ανήκει.

* * *
Ρόδος: Στον τοπικό ΟΑΕΔ
Στην Αθήνα: Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, βρέθηκαν το πρωί έξω από την είσοδο του «ΧΙΛΤΟΝ». Με πανό «Υπεράσπιση και διεύρυνση των ΒΑΕ», το Συνδικάτο απευθύνθηκε με ντουντούκα τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους επισκέπτες. Στις πικέτες τους έγραφαν: «Είμαι καμαριέρα από δουλεμπορικό. Καθαρίζω 20 δωμάτια την ημέρα και παίρνω 20 ευρώ καθαρά. Ο ξενοδόχος έχει κέρδος από αυτά τα δωμάτια 3.000 ευρώ την ημέρα». Και μια άλλη: «Είμαι μάγειρας και εργάζομαι πολλές φορές έως και 10 ώρες την ημέρα κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες. Η κυβέρνηση θέλει να μου καταργήσει τα ΒΑΕ». Αντιδρώντας στην κινητοποίηση, η εργοδοσία του «ΧΙΛΤΟΝ», κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις, ενοχλημένη, προφανώς, από την παράσταση διαμαρτυρίας. Η αστυνομία, με τη σειρά της ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να φύγουν από το χώρο έξω από το ξενοδοχείο με τον ισχυρισμό ότι είναι παράνομοι, διότι βρίσκονται σε ...ιδιωτικό χώρο. Πήραν όμως πληρωμένη απάντηση: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», και παρέμειναν στο χώρο.Στη Θεσσαλονίκη: Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, αρχικά στον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια στο ΙΚΑ και το ΤΑΞΥ πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι και άνεργοι από το χώρο του επισιτισμού - τουρισμού. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργαζομένων από την επιχείρηση «Θείος Βάνιας», που σε μια νύχτα βρέθηκαν χωρίς δουλειά και απλήρωτοι έχοντας να λαμβάνουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Συσπειρωμένοι στο ταξικό σωματείο τους, πάλεψαν και κατάφεραν να αρχίσουν να πληρώνονται τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία. Μαζί τους και εργαζόμενοι από αναψυκτήρια και εταιρείες catering που είναι απλήρωτοι για μήνες, αλλά και πολλοί ακόμη εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.
Αθήνα: Εξω από το «Χίλτον»
Στην Κέρκυρα: Σε συμβολική κατάληψη του ΟΑΕΔ προχώρησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, για 5 ώρες, όπου διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης υπέρ της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στα δικαστήρια. Εκεί, καταδίκασαν την κατάπτυστη προκλητική απόφαση σε βάρος του εργαζομένου και συνδικαλιστή του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Γιώργου Τρίανδρου, που είχε απολυθεί από την εργοδοσία το 2006 επειδή πρωτοστάτησε στους αγώνες των εργαζομένων.
Μαζικές εξορμήσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία
Στην Κρήτη: Κορύφωση τετραήμερης δουλειάς των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε μεγάλα ξενοδοχεία και στέκια ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις επιπτώσεις των νέων μέτρων και την ανάγκη οργάνωσης και αντεπίθεσης των εργαζομένων αποτέλεσε η χτεσινή συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ Ηρακλείου με πλατιά ενημέρωση και συζητήσεις που αναπτύχθηκαν με εργαζόμενους. Χτες στον κλάδο του επισιτισμού, των ξενοδοχείων και γενικότερα του τουρισμού, οι ταξικές δυνάμεις στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν περιοδείες και εξορμήσεις στα τρία μεγάλα ξενοδοχεία του Αγγελόπουλου στη Χερσόνησο, του ομίλου «Aldemar».
Συγκέντρωση και πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων έξω από τον ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στα Χανιά χτες το πρωί ενώ το μεσημέρι έγιναν επίσης περιοδείες και εξορμήσεις σε ξενοδοχεία της Γεωργιούπολης, «Orpheas Resort Hotel», «Vantaris Beach Hotel», «Vantaris Corner Hotel» , «Vantaris Garden Hotel» , «Vantaris Palace Hotel» και στο «Pilot Beach Hotel». Περιοδείες σε μεγάλα ξενοδοχεία πραγματοποίησαν επίσης, οι ταξικές δυνάμεις, σε Ρέθυμνο και Λασίθι. Συγκριμένα, στο Ρέθυμνο στο ξενοδοχείο «RITHYMNA BEACH» του ομίλου «Aquila Hotels and Resorts», στη Σητεία στο «Sitia beach hotel», στα ξενοδοχεία «KALIMERA KRITI» και «Minos Palace» στον Αγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα στο ξενοδοχείο «ΝΙΚΤΟΝ».
Στη Ρόδο: Από νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έκαναν μαζική εξόρμηση στο ξενοδοχείο «PARADISE» (Παράδεισος), που όμως αποδεικνύεται ...κόλαση για τους εργαζόμενους, με καθυστερήσεις στις πληρωμές και απολύσεις - «οικειοθελείς αποχωρήσεις» όλο το προηγούμενο διάστημα. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ και από εκεί οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν στο «GRAN HOTEL», στο «CAPSIS» και στο «MIRA - MARE» και στη «ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ».
Σε Ζάκυνθο - Κεφαλλονιά: Στη Ζάκυνθο οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εξόρμηση σε μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού, όπως τα «ZANTE BEACH», «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ» και «MAJESTIC». Στην Κεφαλλονιά, έγινε αντίστοιχη εξόρμηση στο ξενοδοχείο «MEDITERANEA».
Σε Κω και Λέσβο: Οι εργαζόμενοι του κλάδου, προχώρησαν σε πλατιά εξόρμηση στις καφετέριες και την προκυμαία της Μυτιλήνης, όπου απευθύνθηκαν σε σερβιτόρους και άλλους εργαζόμενους. Στο Μόλυβο, έγιναν εξορμήσεις σε ξενοδοχεία (ΑΛΚΑΙΟΣ, BELVEDERE και ΑΦΡΟΔΙΤΗ), ενώ δόθηκε και συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου. Αντίστοιχη εξόρμηση στην ξενοδοχειακή μονάδα «BLUE LAGUN RESORT» έγινε και στην Κω, στην περιοχή Κέφαλο.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6349370&publDate=14/7/2011
< a=""> href="http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6349370" target="_blank"><>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου