Translate

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη για την έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό» - 902.gr

Συνέντευξη για την έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό» - 902.gr



Εδώ και δέκα μέρες κυκλοφορεί η τρίτη -και τελική- μπροσούρα της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», που αφορά θέματα παραχάραξης της Ιστορίας. Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκδοσης, μιλήσαμε με τον Κώστα Μπορμπότη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
-- Με την κυκλοφορία της τρίτης μπροσούρας ολοκληρώνεται η σειρά της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό». Ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτή η συνολική έκδοση σήμερα;
-- Η έκδοση αυτή του ΚΣ της ΚΝΕ είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης του ιδεολογικού και πολιτικού μετώπου ενάντια στον αντικομμουνισμό, στα ψέματα, στην ιστορική παραχάραξη που προωθεί συστηματικά στη νεολαία η αστική τάξη, τα επιτελεία της και ο οπορτουνισμός.
Οι νέοι και οι νέες σήμερα, τα παιδιά που απευθύνεται η ΚΝΕ, έχουν γεννηθεί στα τέλη του '80 και στη δεκαετία του '90. Ένας 15άρης π.χ. είναι γεννημένος το '98. Τα παιδιά αυτά όχι μόνο δεν έχουν άμεση γνώση ή έστω μια σχετικά άμεση «ανάμνηση» του σοσιαλισμού, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά είναι γεννημένα και μεγαλωμένα μέσα στην περίοδο της νίκη της αντεπανάστασης και των συνεπειών της.
Η ΚΝΕ έχει καθήκον να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορική προσφορά του σοσιαλισμού, να απαντήσει στη συκοφάντηση του, ως στοιχείο της προετοιμασίας της νέας επαναστατικής ανόδου, του αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Να αναδείξει την τιτάνια προσπάθεια να χτιστεί το πρώτο εργατικό κράτος στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Η ΕΣΣΔ ήταν φάρος και ελπίδα για τους εργάτες όλου του κόσμου, ζωντανό παράδειγμα ότι η εργατική τάξη μπορεί να φτιάξει τη δική της κοινωνία.
Αγωνιζόμαστε καθημερινά για το σοσιαλισμό, χωρίς αμηχανία στα λογικά ερωτήματα που συναντάμε από νέους και νέες: «Τι συνέβη; Γιατί ανατράπηκε;»
Αυτή τη δυνατότητα μας τη δίνει η γνώση, η μελέτη των παραγόντων που υπήρξαν καθοριστικοί για τη νίκη της αντεπανάστασης και σήμερα μας δίνουν πολύτιμα διδάγματα, όπως αποτυπώνονται στις επεξεργασίες του Κόμματός μας στο 18ο και το 19ο Συνέδριο, στο νέο του Πρόγραμμα.
Η έκδοση του ΚΣ είναι μια συμβολή, ώστε να δίνουμε πιο αποφασιστικά και με όρους υπεροχής τη μάχη για την κοινωνική απελευθέρωση.
Για μας ο σοσιαλισμός δεν είναι ούτε ένα «αποτυχημένο παρελθόν» όπως το παρουσιάζουν, ούτε ένα «μακρινό και αόριστο μέλλον» όπως προβάλλουν οι ποικιλόχρωμοι οπορτουνιστές. Είναι ανάγκη και επιταγή του σήμερα.
Με αυτήν την έννοια, η μπροσούρα δεν είναι μόνο ένα όπλο άμυνας απέναντι στον αντικομμουνισμό, αλλά όπλο αντεπίθεσης και προβολής του σοσιαλισμού.
-- Τι το ιδιαίτερο μπορεί να βρει ένας νέος στην τρίτη μπροσούρα που κυκλοφόρησε;
-- Είχαμε σαν σκοπό αυτή η έκδοση να απευθύνεται πλατιά στους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών, σε μαθητές, σε φοιτητές, σε παιδιά που δεν έχουν εξοικείωση στη μελέτη του μαρξιστικού βιβλίου.
Γι' αυτό προσαρμόσαμε ανάλογα το γράψιμο και τη μορφή της.
Χωρίσαμε την έκδοση σε 3 μέρη (σοσιαλιστική οικονομία, σοσιαλιστική εξουσία και παραχάραξη της Ιστορίας) για να γίνει πιο ευκολοδιάβαστη. Είναι βιβλιαράκια μικρά (60 ως 80 σελίδες), έγχρωμα, με πολλές φωτογραφίες και ντοκουμέντα, με χάρτες, πίνακες και στοιχεία, επεξηγήσεις, που διευκολύνουν το διάβασμα και δίνουν απαντήσεις. Αυτό είναι κάτι που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Είναι βιβλία που μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική κοσμοθεωρία, με τις νομοτέλειες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και ταυτόχρονα βοηθούν αποφασιστικά τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ στην αφομοίωση των επεξεργασιών του Κόμματος.
Για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αμεσότητα, επιλέξαμε σε κάθε ενότητα να απαντήσουμε σε συγκεκριμένες πλευρές και επιχειρήματα που προβάλλονται ενάντια στο σοσιαλισμό από αστικές εφημερίδες, από σχολικά βιβλία κλπ και απαντάμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Όπως π.χ. αν ο κεντρικός σχεδιασμός «στραγγαλίζει», όπως λένε, την παραγωγή, αν θα είναι απομονωμένη μια σοσιαλιστική Ελλάδα, αν υπάρχει δημοκρατία και ελευθερία στο σοσιαλισμό και άλλα.
Στο 3ο μέρος, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, ασχολούμαστε με ζητήματα παραχάραξης της Ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Επιλέξαμε και απαντάμε σε 5 πολύ διαδεδομένα θέματα: Το σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ και η αλήθεια για το ποιος ενίσχυσε τον Χίτλερ και το φασισμό - ναζισμό. Η ναζιστική θηριωδία στο δάσος του Κατίν. Το παραμύθι περί μοιράσματος του κόσμου στη Διάσκεψη της Γιάλτας. Το τείχος του Βερολίνου και ποιος πραγματικά διαμέλισε τη Γερμανία και τα αντεπαναστατικά γεγονότα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Επιλέξαμε τα θέματα αυτά μιας και αναπαράγονται στα βιβλία Ιστορίας, στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, στις εφημερίδες κλπ. Όχι βέβαια ότι οι απαντήσεις αυτές αρκούν, είναι αυτή τη στιγμή σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στην πλημμυρίδα της αστικής προπαγάνδας. Είναι όμως μια καλή βάση, με συγκεκριμένα στοιχεία και παραπομπές σε βιβλιογραφία και ντοκουμέντα.
-- Πώς εκτιμάτε την ανταπόκριση των Οργανώσεων της ΚΝΕ αλλά και γενικότερα της νεολαίας απέναντι σ' αυτήν την έκδοση;
-- Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι ελπιδοφόρα, όμως βάζουμε τον πήχη ψηλά, ιδιαίτερα για τη διάδοση της μπροσούρας στη νεολαία.
Το πρώτο μέρος, που κυκλοφόρησε πέρσι στο Φεστιβάλ, έχει κάνει 3 εκδόσεις, το δεύτερο μέρος που κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα έχει κάνει 2 εκδόσεις, ενώ φαίνεται ότι θα εξαντληθεί και η πρώτη έκδοση και του 3ου μέρους και θα χρειαστεί να ανατυπωθεί σύντομα. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό ότι στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στα Χανιά την προηγούμενη βδομάδα, που ήταν η πρώτη μέρα κυκλοφορίας, είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα προσμονής και διακινήθηκαν στο βιβλιοπωλείο του διημέρου εκατοντάδες αντίτυπα, εξαντλήθηκαν όλα. Υπήρχαν στιγμές που κυριολεκτικά γινόταν ουρά, υπήρχαν ομάδες - παρέες συντρόφων που ερχόντουσαν για να το αγοράσουν. Ήταν ωραίο θέαμα να βλέπεις στις σκηνές, στα τραπεζάκια, στα καράβια της επιστροφής, παρέες να μελετάνε την μπροσούρα.
Όμως, η πείρα μάς λέει ότι δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι γενικά με τη διακίνηση του πολιτικού βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», ότι πρέπει να ανέβει αποφασιστικά, πρώτα απ' όλα για τα μέλη της ΚΝΕ, το διάβασμα και η μελέτη του και βέβαια η διάδοση, η διακίνησή του σε νέους και νέες των λαϊκών στρωμάτων. Η διάδοση του βιβλίου είναι και διάδοση της ιδεολογίας μας. Αυτό είναι από τα βασικά στοιχεία του αγώνα σήμερα. Και σε αυτό το καθήκον η ΚΝΕ πρέπει να πρωτοστατήσει. Επιτυχία π.χ. θα είναι να μπει η μπροσούρα σε κάθε σχολείο, στα θρανία και στα αμφιθέατρα, να γίνει όπλο απάντησης από τους ΚΝίτες και τους φίλους της ΚΝΕ απέναντι στα ψέματα που μας διδάσκουν. Επιτυχία θα είναι να γίνει εφαλτήριο για περαιτέρω μελέτη, για εμβάθυνση, για δημιουργία ενός ρεύματος διαβάσματος, μόρφωσης, πολιτιστικής καλλιέργειας που πρέπει να διακρίνει τους νέους κομμουνιστές. Επιτυχία θα είναι να βοηθήσει στην πρακτική δράση, στη διαφώτιση, στην πολιτική αντιπαράθεση.
-- Με τι τρόπους θα προσπαθήσει η ΚΝΕ να κάνει πλατιά γνωστή στη νεολαία αυτήν την έκδοση; Σκέφτεστε να συνεχίσετε με άλλες εκδόσεις ή με άλλους τρόπους αυτήν την πρωτοβουλία;
-- Τους προηγούμενους μήνες, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργάνωσαν δεκάδες βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις, εκατοντάδες συσκέψεις, πρόβαλλαν την έκδοση σε σχολεία και σχολές, σε εργατογειτονιές κλπ. Δεν αρκούν αυτά βέβαια, είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει πλατιά, να προβληθεί η πολιτική πρόταση του Κόμματος, η διέξοδος για τα λαϊκά προβλήματα, η απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες που είναι η σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία, η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ. Είναι μια προσπάθεια αλληλένδετη με την προβολή του Προγράμματος του Κόμματος, αλλά και της οργάνωσης της πάλης, της καθημερινής παρέμβασης, της δράσης για τα λαϊκά προβλήματα. Και είναι τέτοια επειδή αυτή η πάλη έχει για μας στόχο και σκοπό, κατεύθυνση για το σήμερα και όχι για το αύριο, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Αυτήν την προσπάθεια για τη διάδοση της έκδοσης θα τη συνεχίσουμε το καλοκαίρι μέσα από τις εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, βάζοντας υψηλούς στόχους διακίνησης, θα οργανώσουμε παρουσιάσεις, συζητήσεις, αλλά και στη συνέχεια εμπλουτίζοντας τη λειτουργία και τη δράση των Οργανώσεων Βάσης. Επιδιώκουμε στις εκδηλώσεις του κεντρικού Φεστιβάλ το Σεπτέμβρη να παρουσιάσουμε Έκθεση «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», στηριγμένη στο υλικό που έχουμε ετοιμάσει στην έκδοση αλλά και με πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.
Θα είναι σημαντικό, οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις, όλη η δραστηριότητα της Οργάνωσης αυτή την περίοδο να προβάλει τη μελέτη και το διάβασμα του μαρξιστικού βιβλίου, της εργατικής - προοδευτικής λογοτεχνίας. Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που «ενδείκνυται» περισσότερο για διάβασμα. Τόσο της μπροσούρας του ΚΣ όπως βέβαια και των άλλων βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής».
Σχετικά με άλλες εκδόσεις, στη βάση της θετικής πείρας και της ανάγκης που υπάρχει για την ενίσχυση του ιδεολογικού αγώνα συζητάμε ήδη κάποιες ιδέες. Το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί συνέχεια με πολλούς τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου