Translate

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΚΚΕ: Ερώτηση για κατασχέσεις σπιτιών ανέργων - 902.gr



ΚΚΕ: Ερώτηση για κατασχέσεις σπιτιών ανέργων - 902.gr

Ερώτηση για τις κατασχέσεις σπιτιών ανέργων κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Πληθαίνουν τα κρούσματα κατάσχεσης σπιτιών ανέργων, χρεοκοπημένων λαϊκών νοικοκυριών από δημόσιους οργανισμούς κι εφορίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η αναγκαστική κατάσχεση σπιτιού άνεργου, εδώ και 3 χρόνια, μεταλλεργάτη, πατέρα 2 ανήλικων παιδιών, στην οποία προχώρησε το Δημόσιο. Το σπίτι αυτό που το απέκτησε με τον κόπο μιας ζωής και το χρωστάει και στην τράπεζα είναι και το μόνο που του έχει μείνει. Τώρα, κινδυνεύει να το χάσει γιατί οφείλει στην εφορία 1.677,95€ που με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 2.173,81€.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 25/6, από δικαστικό επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε εκτέλεση της υπ' αριθμ. 12799/150/2013 έγγραφης παραγγελίας του προϊσταμένου της ΔΟΥ Δ' (Πειραιά Δ', ΣΤ'). Μάλιστα, η εφορία, με την πράξη καθορισμού χρεών, ορίζει ως «πρώτη προσφορά» το ποσό των 70.000€, προφανώς σαν τιμή εκκίνησης για πιθανή μελλοντική πράξη πλειστηριασμού του σπιτιού. Να σημειωθεί επιπλέον για την κατάσταση του άνεργου μεταλλεργάτη και της οικογένειάς του ότι ζουν χωρίς ρεύμα εδώ και 7 μήνες.
Πριν 1 μήνα στην ίδια θέση είχε βρεθεί 1 ακόμα άνεργος μεταλλεργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του, επειδή όφειλε στην ΕΥΔΑΠ το εξευτελιστικό ποσό των 831€. Η εταιρεία, αφού του είχε πάρει το ρολόι, πήγε να βγάλει το σπίτι του στο σφυρί, ξεκινώντας διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης.
Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και ιδιαίτερα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά-Περάματος-Σαλαμίνας, που το ποσοστό της ανεργίας έχει ξε­πε­ράσει το 90%. Χιλιάδες απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι για μήνες, διαθεσιμότητα και εκ περιτροπής εργασία. Η πλειοψηφία των ανέργων δεν έχει πια Ιατροφαρμακευτική Πε­­ρί­­­θαλψη, αφού δεν έχουν καν αυτά τα 50 ένσημα, που χρειάζονται για να ανανεωθούν τα βιβλιάρια ασθενείας. Πλέον οικογένειες δεν έχουν να πάνε σε γιατρό τα παιδιά τους. Εκατο­ντάδες οι σοβαρά ασθενείς, που έχουν σταματήσει να παίρνουν τα φάρμακά τους και άλλοι πολλοί που έχουν προβλήματα υγείας και δεν κάνουν τις απαραίτητες εξετά­σεις.
Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων είναι τεράστιες. Παρά και τις επανειλημ­­μένες παρεμβάσεις των σωματείων, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά παρέμβαση για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, που η πολιτική της τους έχει τσακίσει, τους έχει καταδικάσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα κατεπείγοντος χαρακτήρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Να σταματήσει η διαδικασία κατάσχεσης της κατοικίας του άνεργου μεταλλεργάτη.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των ανέργων. Την περίοδο της ανεργίας να ισχύει αναστολή πληρωμών των δανείων και απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού κατοικίας. Μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους.
  • Να παρασχεθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άνεργους.
Ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου