Translate

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα... 31 Αυγούστου - 902.gr

Σαν σήμερα... 31 Αυγούστου - 902.gr



1847 Πεθαίνει ο Ιωάννης Κωλέττης, Φιλικός, ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, ιδρυτής του Γαλλικού Κόμματος και κατόπιν πρωθυπουργός της Ελλάδας (1844-1847).
1870 Γεννιέται η Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσόρι.
1907 Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν Συνθήκη για το μοίρασμα των «σφαιρών επιρροής» στη Περσία, το Αφγανιστάν και το Θιβέτ.
1919 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ.
1923 Οι Ιταλοί βομβαρδίζουν και αποβιβάζονται στην Κέρκυρα, ως αντίποινα για τη δολοφονία στην Ήπειρο του στρατηγού Τελίνι (επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας για τη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων) και της συνοδείας του. Οι Αγγλογάλλοι ιμπεριαλιστές ενέκριναν αυτές τις ενέργειες, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να αποδεχτεί τους εξευτελιστικούς όρους της φασιστικής Ιταλίας. Οι Ιταλοί θα αποσυρθούν τελικά από την Κέρκυρα στις 27 Σεπτέμβρη 1923.
1928 Η «Όπερα της Πεντάρας» του κομμουνιστή συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μουσική του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρεμιέρα της στο Βερολίνο.
1929 Στη Χάγη υπογράφεται συμφωνία για την εκκένωση της Ρηνανίας από τα στρατεύματα της Αντάντ, καθώς και για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. Οι νέες ρυθμίσεις ευνοούν την εισροή ξένων επενδύσεων και την ισχυροποίηση των γερμανικών μονοπωλίων. Ανοίγει σιγά-σιγά ο δρόμος για την επαναστρατιωτικοποίηση της Γερμανίας.
1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» η διαμαρτυρία του 2ου Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου, που συνήλθε στο Βερολίνο, κατά των διώξεων και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραφαν τη διαμαρτυρία ήταν και ο Α. Αϊνστάιν.
1931 Ο «Ριζοσπάστης» παραπέμπεται σε νέα δίκη για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Βενιζέλου, Αβραάμ. Ο «Ρ» καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».
1935 Αρχίζει το κίνημα των πρωτοπόρων της παραγωγής στη σοβιετική βιομηχανία που πήρε το όνομά του από τον ανθρακωρύχο Αλεξέι Σταχάνοφ. Ο Σταχάνοφ είχε καταφέρει να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ εξόρυξης κάρβουνου, βγάζοντας στη βάρδιά του -που ήταν 5 ώρες και 45 λεπτά- 102 τόνους (με νόρμα 7 τόνων, γεγονός που αντιστοιχούσε δηλαδή σε 14 νόρμες). Επρόκειτο για προσωπικό κατόρθωμα του Σταχάνοφ και της πρωτοβουλίας του να κάνει πιο αποδοτική τη δουλειά του προς όφελος της σοβιετικής κοινωνίας. Έτσι, ο Αλεξέι Γκριγκόριεβιτς Σταχάνοφ έμεινε στην ιστορία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ ως πρωτοπόρος της βιομηχανίας γαιανθράκων, ενώ τιμήθηκε σαν «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας». Έγινε μέλος του «Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων» το 1936. Πέθανε το 1970, αλλά το σταχανοφικό κίνημα έμεινε στην ιστορία ως ένα φαινόμενο της δράσης των λαϊκών μαζών που αξιοποιούν τις ενδογενείς δυνατότητες του σοσιαλισμού, προκειμένου να τραβήξουν την κοινωνία και την εξέλιξή της προς τα μπρος, προς την κομμουνιστική κοινωνία.
1942 Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται γενική απεργία ενάντια στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που επέβαλαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι Ναζί προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις, ενώ 21 συνδικαλιστές ηγέτες καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται.
1948 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Αντρέι Ζντάνοφ, Β’ Γραμματέας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος-Μπολσεβίκοι (1941-1948) και πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης (1947-1948).
1956 Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να διαλύσει και να ανασυγκροτήσει πολλές από τις Κομματικές Οργανώσεις στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ.
1957 Η Μαλαισία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.
1964 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού συντάσσει έκθεση με την οποία χαρακτήριζε ως «σταυρικό» το ζήτημα της συνεργασίας της ΕΔΑ με την Ένωση Κέντρου.
1967 Πεθαίνει ο Σοβιετικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιλιά Έρενμπουργκ.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου