Translate

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Λάρισα: Συγκέντρωση στα Δικαστήρια σήμερα ενάντια σε διώξεις αγωνιστών (VIDEO) - 902.gr

Λάρισα: Συγκέντρωση στα Δικαστήρια σήμερα ενάντια σε διώξεις αγωνιστών.






Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους διωκόμενους συνδικαλιστές διοργανώνουν στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας στις 9 το πρωί της Πέμπτης 26 Σεπτέμβρη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).
Την Πέμπτη δικάζονται συνδικαλιστές διότι κινητοποιήθηκαν κατά των χαρατσιών που επιβάλλονται στις Εθνικές Οδούς με τα διόδια.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στις βάρβαρες ταξικές πολιτικές που τους καταδικάζουν στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η Κική Καρυώτη, πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), ο Δημήτρης Γεροδήμος, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΜΑΣ, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΝΛ, ο Άγγελος Σίμος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, ο Πάρις Λιόλιος,  γενικός γραμματέας του ΕΚΛ και ο Γιάννης Σκόκας, μέλος του ΔΣ του ΕΚΝΛ.
Η εισήγηση στη συνέντευξη
Εισηγητικά στη συνέντευξη τονίστηκαν τα εξής: «Τo ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στις βάρβαρες ταξικές πολιτικές που τους καταδικάζουν στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Μέσα σε ένα γενικότερο μπαράζ ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των κοινωνικών αγώνων, που εφαρμόζουν κυβέρνηση και εργοδοσία, με επιστράτευση απεργών (ναυτεργάτες, ΜΕΤΡΟ, εκπαιδευτικοί), την κήρυξη ως παράνομων και καταχρηστικών πολλών απεργιών, καταδίκης συνδικαλιστών, εργαζομένων, αγροτών, νεολαίων που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, με τη χρησιμοποίηση της Αστυνομίας εναντίον απεργών και διαδηλωτών, τις εκδικητικές απολύσεις πλειάδας συνδικαλιστών και εργατών που αντιστέκονται στην εργοδοτική επιθετικότητα, έχουμε και στην περιοχή μας ανάλογα περιστατικά. Συγκεκριμένα 8 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σέρνονται στα δικαστήρια την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2013, για τη συμμετοχή σε κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των διοδίων του Μοσχοχωρίου τον Ιούνιο του 2010.
Αλλεπάλληλες διώξεις συνδικαλιστών
Η συγκεκριμένη δίκη είναι συνέχεια των διώξεων που εξελίσσονται στην περιοχή εδώ και καιρό. Εκτός από τις δίκες που ήδη έχουν οριστεί, δεκάδες συνδικαλιστές έχουν κληθεί και καλούνται διαρκώς "για παροχή εξηγήσεων" στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις στη Θεσσαλία, μετά από εισαγγελική παραγγελία, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις στα διόδια, στηριζόμενοι σε καταγγελίες αστυνομικών, με σκοπό να στοχοποιήσουν αγωνιστές του ταξικού κινήματος και να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους. Ποιο συγκεκριμένα είχαμε:
Κλήση σε απολογία για την κινητοποίηση στα διόδια Πυργετού 9/2/13 του προέδρου του ΕΚΝΛ Τάσου Τσιαπλέ και του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη.
Κλήση σε απολογία για κινητοποίηση στα διόδια εδώ και 3 χρόνια όλων των μελών της προηγούμενης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας.
Με αντίστοιχο τρόπο κλήθηκε για ανωμοτί κατάθεση ο Πρόεδρος του ΕΚΝΛ με αφορμή κινητοποιήσεις που είχαν γίνει έξω από εφορίες στις 28/11/2011 ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία.
Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν για κινητοποιήσεις των αγροτών σε διόδια.
Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται δίκες συνδικαλιστών μετά από μηνύσεις των εργοδοτών για απεργιακές κινητοποιήσεις ή γιατί κατήγγειλαν τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών υπερασπιζόμενοι τους συναδέλφους τους. Πιο συγκεκριμένα έχει υποβληθεί μήνυση των βιομηχάνων της Γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ κατά του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, του Προέδρου του ΕΚΝΛ και άλλων αγωνιστών για την απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος στις 4/2/2012.
Απολύσεις και μέτρα-διώξεις σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών έχουμε στο υπεραστικό ΚΤΕΛ από τη διοίκηση, γιατί αντιδρούν στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.
Απολύσεις και προσπάθειες εκφοβισμού με διάφορους τρόπους σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων έχουμε μετά από αντιδράσεις σε αντεργατικά μέτρα που παίρνουν οι εργοδότες, σε διάφορες επιχειρήσεις (Σ-Μ Λάρισα, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΑΡΩΓΗ, αντιπροσωπείες ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ, ΓΚΟΥΝΤΙΣ, κ.ά.).
Θέλουν να επιβάλουν νεκρική σιγή
Αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος πάει "νύχι-κρέας" με τη λυσσαλέα αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων και του λαού γενικότερα από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την εργοδοσία. Θέλουν να επιβάλουν νεκρική σιγή, να σταματήσει ακόμη και η σκέψη για αντίδραση την ίδια στιγμή που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην Υγεία, στην Παιδεία, που επιβάλλουν άγρια χαράτσια και φόρους κάνοντας τη ζωή μας αβίωτη. Έτσι υλοποιείται πρακτικά το κυβερνητικό δόγμα "Νόμος και Τάξη". Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι με την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση, με τα ΜΑΤ, με τα συνεχόμενα εκβιαστικά διλήμματα, θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα και τις αντιστάσεις του λαϊκού κινήματος.
Σε αυτή την επιδίωξη αξιοποιούν την αστική δικαιοσύνη ως μηχανισμό στήριξης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια στιγμή που επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η δράση του λαϊκού κινήματος, η αυθαιρεσία, η ένταση της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς γίνεται και επίσημος νόμος του κράτους, καταστρατηγείται και το τελευταίο ίχνος εργατικής κατάκτησης που υπήρχε.
Ο λαός δεν μπαίνει στο γύψο
Είναι γελασμένοι οι εμπνευστές και όσοι σχεδίασαν τις συγκεκριμένες διώξεις ότι μπορούν να βάλουν στο γύψο το λαό, για να δέχεται σκυμμένος στα πόδια τους τα κάθε είδους χαράτσια και τις αντιλαϊκές πολιτικές που τον εξαθλιώνουν οικονομικά. Ο αυταρχισμός και η κρατική τρομοκρατία θα γυρίσει μπούμερανγκ, δεν πρόκειται να περάσει και να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του λαού. Το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού να αγωνίζεται με όποια μορφή πάλης ο ίδιος επιλέγει, για τα δικά του συμφέροντα, είναι κατακτημένο μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες, δεν το διαπραγματευόμαστε.
Ένοχος δεν είναι ο λαός, αλλά οι κυβερνώντες, που σε συνεργασία με την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, με την αντιλαϊκή τους πολιτική, μετατρέπουν καθημερινά τη ζωή μας σε μαρτύριο.
Να μην περάσει η προσπάθεια να χτυπηθεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να καταδικαστεί τώρα από όλους τους φορείς τους οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Να βρει απάντηση στην ένταση της οργάνωσης του λαού, στο δυνάμωμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και της λαϊκής συμμαχίας.
Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί, έξω από τα Δικαστήρια της Λάρισας.
Αξιώνουμε από την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη σε βάρος των συνδικαλιστών και των άλλων αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, που αγωνίζονται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της, ενάντια στην επιθετικότητα της εργοδοσίας. Αξιώνουμε την αθώωση των συναδέλφων μας που δικάζονται επειδή έκαναν το καθήκον τους».

902

1 σχόλιο: