Translate

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «REAL NEWS»

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «REAL NEWS»

Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «REAL NEWS» και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου. Παρατίθεται η συνέντευξη:
- Τι εξελίξεις αναμένετε στο Προσφυγικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κ. Κουτσούμπα;
- Επιδείνωση της κατάστασης σε όλα τα ζητήματα. Και στον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας, αφού το κλείσιμο των συνόρων έγινε πια επίσημη πολιτική της ΕΕ, αλλά και στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που απειλούνται με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τη στάση της Τουρκίας και την προκλητική εύνοια της ΕΕ υπέρ της. Για όλα αυτά ευθύνες έχει η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις του ΚΚΕ, που είναι στον αντίποδα των αρνητικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
- Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση, έστω στο παρασκήνιο, επιχειρεί να συνδέσει την αξιολόγηση με το Προσφυγικό;
- Έχουμε πλέον συνηθίσει αυτή η κυβέρνηση άλλα να λέει δημόσια κι άλλα να πράττει πίσω από τις κλειστές πόρτες με τους εταίρους της. Πάντως, πέρα από το παρασκήνιο, στο προσκήνιο βρίσκονται οι προτάσεις-λαιμητόμος της ίδιας της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Κι όλα αυτά πριν καν καταλήξουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο. Η όποια σύνδεση της αξιολόγησης με το Προσφυγικό στην ουσία θα αφορά νέα παζάρια της κυβέρνησης με τους εταίρους της στην ΕΕ, χωρίς θετικό αποτέλεσμα ούτε για τον ελληνικό λαό ούτε για τους πρόσφυγες.
- Στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση πού βαδίζει; Θεωρείτε ότι με την κρίση και το Προσφυγικό διακυβεύεται ακόμα και η ύπαρξή της;
- Το Προσφυγικό έρχεται να πυροδοτήσει υπαρκτές αντιθέσεις για το μέλλον της ΕΕ, κυρίως λόγω της κατάστασης της διεθνούς οικονομίας. Η επιβράδυνση στην Κίνα, η κρίση σε Βραζιλία, Ρωσία, οι περιορισμένοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη οξύνουν τις αντιπαραθέσεις, γιατί κάθε χώρα ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα συμφέροντα των δικών της επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι γίνεται πάντα στις «λυκοσυμμαχίες», όπως εύστοχα το ΚΚΕ έχει χαρακτηρίσει την ΕΕ. Μέχρι σήμερα αυτές οι αντιθέσεις γεφυρώνονταν με προσωρινούς εύθραυστους συμβιβασμούς. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί και στο μέλλον, με ό,τι σημαίνει αυτό.
- Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη; 
- Από ό,τι φαίνεται δρομολογούνται αρνητικές εξελίξεις και στο Κυπριακό και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με αφορμή το Προσφυγικό και τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο και με αιχμή το θέμα που έθεσε ο Νταβούτογλου, ότι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη είναι νόμιμες, αλλά και τις υπόλοιπες απαιτήσεις της Τουρκίας για παραπέρα γκριζάρισμα του Αιγαίου και συγκυριαρχία σε βάρος της Ελλάδας. Όλα αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν από τα σόου στις κάμερες, ούτε από τις επιχειρηματικές συμφωνίες, που επιβεβαιώνουν ότι ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας αναπτύσσονται αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας κι ανταγωνισμού, με θύματα όμως τους λαούς των δύο χωρών και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
- Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τι σηματοδοτεί; Και πιστεύετε ότι μέσω της εμπλοκής αυτής η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη στην περιοχή;
- Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και ζητήσαμε η κυβέρνηση να αποσύρει τη συμφωνία της για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεν είναι μόνο ότι το Προσφυγικό χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, αφού ουσιαστικά η εμπλοκή έχει σχέση με τον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς στη Συρία, αλλά και με το ότι η Τουρκία θα βρει ευκαιρία να εγείρει αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη γνώστη θέση του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, θεωρώντας το ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
- Με αφορμή και τις εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης, θεωρείτε ότι το Grexit είναι στο τραπέζι;
- Το Grexit παραμένει στο τραπέζι όχι τόσο εξαιτίας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, όσο εξαιτίας των συνολικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τα μέτρα της αξιολόγησης είναι αναγκαία, γιατί θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση και τη διασφάλιση της πορείας στην Ευρωζώνη, προς όφελος του λαού, διαψεύδονται, γιατί όλα τα μέτρα θα είναι παρόντα και στη φάση μιας πιθανής μικρής ανάκαμψης, αλλά και γιατί η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις συνολικότερες εξελίξεις, όπου δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος -το αντίθετο μάλιστα- μιας πιο βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης.
- Εκτιμάτε ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει και σε πόλεμο στην περιοχή μας; Και εννοώ στην περιοχή  με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ευρώπη.
- Ο πόλεμος και οι επεμβάσεις στη Συρία και πιθανά σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Λιβύη, είναι σε πλήρη εξέλιξη, αφού οι μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, χώρες της ΕΕ, στριμώχνονται για το ποια θα διασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντά της στην περιοχή. Ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου είναι υπαρκτός, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, στην απόσυρση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση, καμία υποδομή για την πραγματοποίηση επεμβάσεων και πολέμων.
- Υπ’ αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση Τσίπρα θα αντέξει; Και αν όχι, βλέπετε οικουμενική κυβέρνηση μεγάλου σχηματισμού ή και κάλπες;
- Θετικό για το λαό θα είναι να μην αντέξει ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα ούτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αντιλαϊκής διαχείρισης, είτε οικουμενική είτε όπως αλλιώς ονομαστεί. Το ζήτημα είναι να αντέξει ο λαός, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί και να περάσει συνολικά στην αντεπίθεση, στη σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία και τα κόμματά τους που μας έφεραν εδώ.
- Μετά από τυχόν εκλογές εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ενιαίος;
- Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτη αντιφατικά αδιέξοδα. Δεν θα γλιτώσει τη μοίρα των προκατόχων του στη σοσιαλδημοκρατία, αφού άλλωστε αυτό το χώρο έχει καταλάβει, που είναι η κατάρρευση και η διάσπαση.
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, δηλώνει αντίθετος στην κυβέρνηση απ’ αυτή τη Βουλή. Γιατί κατά τη γνώμη σας; Και τι σηματοδοτεί η ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ;
- Ο κ. Μητσοτάκης έχει προκρίνει την ενίσχυση του δίπολου στο πολιτικό σύστημα, προσπαθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο να ξεπλυθεί στη λαϊκή συνείδηση και για την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, για την ψήφο που έδωσε το κόμμα του στο 3ο μνημόνιο. Γι’ αυτό επαναφέρει κι αυτός πλαστές διαχωριστικές γραμμές που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν. Σ’ αυτό τον πλαστό διπολικό διαχωρισμό βολεύεται και ο κ. Τσίπρας.
- Οι διεργασίες μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού και άλλων δυνάμεων τι σηματοδοτούν, κ. Κουτσούμπα; Και, τελικά, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς θα επιμείνουν έως το τέλος για κυβέρνηση με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αναδιάρθρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;
- Θα επιμείνουν ως ένα σημείο, έχοντας ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής τους σε διευρυμένη συνεργασία, με βάση το σημερινό συσχετισμό στη Βουλή. Το βασικό είναι ότι σε αυτά τα κόμματα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν πρόθυμοι και διαθέσιμοι να στηρίξουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ. Και γι’ αυτό τα κόμματα αυτά δεν αποτελούν λύση για το λαό, η χρεοκοπία του οποίου έχει και τη δική τους ανεξίτηλη πολιτική σφραγίδα.
- Ο Β. Λεβέντης, πάντως, απαντά, που τον κατηγορείτε για «λαγό» του συστήματος, ότι εσείς συνεργαστήκατε με τη Δεξιά, όχι αυτός…
- Λαγός δεν είναι για το λόγο που ο ίδιος θέλει να νομίζει. Λαγός είναι γιατί προπαγανδίζει -με την αβάντα και προβολή των ΜΜΕ φυσικά- ό,τι πιο αντιδραστικό μέτρο, ό,τι πιο σάπιο από το κατεστημένο του πολιτικού συστήματος. Κι επειδή άλλοι δεν τολμούν να πουν ότι τα σκέφτονται, βάζουν το «λαγό» και τα λέει. Με άλλα λόγια, πουλάει εκδούλευση. Κάτι ανάλογο έκανε και ο Καρατζαφέρης πριν από μερικά χρόνια και εκείνος, όταν τον λέγαμε «λαγό». Με αντικομμουνισμό απαντούσε και είδαμε πώς κατέληξε…
- Η ΛΑΕ όχι απλώς έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του ασκεί και σκληρή αντιπολίτευση. Υπό τις νέες συνθήκες, εξετάζετε συνεργασία με τον Π. Λαφαζάνη;
- Η «σκληρή αντιπολίτευση» του Λαφαζάνη ούτε στη Βουλή πλέον εκφράζεται ούτε στους εργατικούς, αγροτικούς, λαϊκούς αγώνες, παρά μόνο περιθωριακά και περιορισμένα. Κι αυτό οφείλεται στην τυχοδιωκτική πολιτική τους, αφού κινούνται στα βήματα του πάλαι ποτέ Συνασπισμού - ΣΥΡΙΖΑ, που είδαμε την πολιτική του εξέλιξη τα τελευταία χρόνια… 
- Τι εκτιμάτε ότι επιδιώκει η κυβέρνηση με την πολιτική της στο χώρο των ΜΜΕ;
- Μια αναδιανομή της αγοράς στο χώρο των ΜΜΕ με τη συμμετοχή παλιών και νέων επιχειρηματικών τζακιών. Συγκέντρωση της «πίτας» σε ακόμη λιγότερα χέρια και φυσικά μέσω αυτής της διαδικασίας να δημιουργηθεί και ένα πιο φιλικό τηλεοπτικό τοπίο για την ίδια την κυβέρνηση. Συνεπώς, οι κορόνες της κυβέρνησης ότι «θα βάλει τάξη» και «θα αντιμετωπίσει τη διαπλοκή» είναι αέρας κοπανιστός. Όχι μόνο δεν θα την αντιμετωπίσει, αλλά θα την αναπαράγει, αφού η ενημέρωση, τα κανάλια, οι συχνότητες θα συνεχίσουν να ανήκουν σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
- Μετά από αυτό, φαντάζομαι ότι δεν θεωρείτε τον Αλ. Τσίπρα αριστερό
- Ο Τσίπρας λέει ότι είναι αριστερός, ο Κατρούγκαλος κομμουνιστής, ο Κουρουμπλής σοσιαλιστής με φόντο τη φωτογραφία του Ανδρέα. Ο καθένας ό,τι θέλει δηλώνει… Ο αναγνώστης, που μας διαβάζει αυτή τη στιγμή, ας συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να μένει στις ταμπέλες, στις λέξεις, αλλά να ψάχνει να βρει το τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τις λέξεις. Συνήθως εκεί βρίσκεται η αλήθεια…

http://www.902.gr/eidisi/politiki/91253/synenteyxi-toy-gg-tis-ke-toy-kke-d-koytsoympa-stin-efimerida-real-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου