Translate

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Άκης Πάνου: Μια μουσική ιδιοφυΐα του λαϊκού τραγουδιού




Ο Άκης Πάνου έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 
στις 7 Απριλίου του 2000.
Παρακάτω αναδημοσιεύουμε κείμενο από τον Ριζοσπάστη,
μία μέρα μετά τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.



ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ
«Αφησε» τούτη την παλιοζωή

«Δεν τη θέλω τούτη την παλιοζωή, πότε θ' αφήσει το ταλαίπωρο κορμί μου»... Το ταλαίπωρο κορμί του βρήκε πια την πολυπόθητη ησυχία. Ο Ακης Πάνου, ο πηγαίος συνθέτης και στιχουργός, που μοίρασε μέσα από την τέχνη του απλόχερα συγκινήσεις, μα και πολλές πίκρες, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο με μια δολοφονία για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια, άφησε χθες την τελευταία του πνοή, στις 12.40 μ.μ., στο «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο, χτυπημένος με καθολικό καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, στις 3 μ.μ., από το νεκροταφείο Καλλιθέας.

Ο Ακης Πάνου γεννήθηκε το 1933 στην Καλλιθέα. Ο πατέρας του ήταν διαχειριστής στη Βασιλική Φρουρά. Στη μουσική, τον μύησε ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ευάγγελος, μαθαίνοντάς του, όχι μόνο να παίζει μπουζούκι, μπαγλαμά και άλλα έγχορδα, αλλά και να γίνει «σκαλιστής» εξαιρετικών έγχορδων οργάνων, όπως εκείνος. Ο Ακης Πάνου, στα δεκατρία του χρόνια, μαζί με τον αδελφό και την αδελφή του, έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο «Αλκαζάρ». Οταν έγινε 15 χρόνων, έχασε τον αδελφό του, που σκοτώθηκε, πέφτοντας από το τραμ. Το πλήγμα για τον Ακη ήταν μεγάλο, τόσο που έφυγε από το σπίτι του.

Το '60 αρχίζει η επώνυμη καριέρα του στο τραγούδι, με πρώτη επιτυχία το «Θα πουλήσω το ρολόι και θα πάρω κομπολόι», για να εξελιχθεί στιχουργικά και συνθετικά σε ένα ξεχωριστό «κεφάλαιο» του λαϊκού μας τραγουδιού. Τα τραγούδια του διακρίνονται για την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία τους. Η ζωή του όλη, μια «πηγή» τραγουδιών που ερμηνεύτηκαν από σπουδαίες φωνές - πολλά από τον Καζαντζίδη - αλλά και από τους Μαρινέλλα, Γαβαλά, Μπιθικώτση, Πάνου, Γκρέυ, Τσαουσάκη, Λύδια, Μοσχολιού, Διονυσίου, Μενιδιάτη, Νταλάρα, Μητσιά, Λαμπράκη, Διαμάντη κ.ά. Τραγούδια, που του δίνουν ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους εκπροσώπους της σύγχρονης λαϊκής δημιουργίας, καθώς ο ίδιος τα υπέγραφε στιχουργικά και συνθετικά. Δημιουργίες, που διακρίνονται για την ποικιλία των θεμάτων τους και για τη γνησιότητα των αισθημάτων που εκφράζουν. Αρκετά από αυτά, όπως σημειώνει στο βιβλίο του ο συνθέτης και συγγραφέας Κ. Μυλωνάς «Ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού», «είναι αποτέλεσμα προσωπικών βιωμάτων και παρουσιάζουν ανάγλυφα» την ψυχική διάθεση, τις περιπέτειες ζωής και το χαρακτήρα του δημιουργού τους, χαρακτήρας νευρικός, αθυρόστομος, απόλυτος, ακόμα και επιθετικά απόλυτος όσον αφορά στη μελοποίηση της ποίησης από σπουδαίους συνθέτες της έντεχνης λαϊκής μουσικής μας. Δημιουργίες, που κάποτε έχουν μια θυμοσοφία, όχι μόνο για ζητήματα της καρδιάς, αλλά και για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ανάμεσα στην πληθώρα των τραγουδιών του είναι: «Η ζωή μου όλη», «Καρδιά μου μην παραπονιέσαι», 

«Δεν κλαίω για τώρα», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Κοίτα με στα μάτια», «Πυρετός», «Οταν σημάνει η ώρα», «Εχω μια βάρκα», «Ηρθ' ο χειμώνας», «Ο τρελός» κ.ά. 

Ο τελευταίος του δίσκος «Το καζίνο» κυκλοφόρησε το 1997, χρονιά που σκότωσε τον Σωτήρη Γιαλαμά, 

για να ζήσει έκτοτε στη φυλακή.



Βασικές πηγές κειμένων και εικόνων:


«Αφησε» τούτη την παλιοζωή | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (rizospastis.gr)


Άκης Πάνου: Μια μουσική ιδιοφυΐα του λαϊκού τραγουδιού | Ημεροδρόμος (imerodromos.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου