Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν, η Σύγχρονη Εποχή παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό μια σημαντική ιστορική έκδοση: Το βιβλίο του Νικολάι Ι. Ποντβόισκι Η Κόκκινη Φρουρά τις μέρες του Οκτώβρη (Λένινγκραντ και Μόσχα).
Η Κόκκινη Φρουρά, ως ένοπλη οργάνωση του προλεταριάτου, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία και στη διεξαγωγής της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, ενώ, μετά από τη νίκη της, αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας του Κόκκινου Στρατού, ενός στρατού διαφορετικού από αυτούς των αστικών κρατών, καθώς στηριζόταν στην ένοπλη οργάνωση του προλεταριάτου.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να δει μέσα από τα μάτια ενός από τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών (του Νικολάι Ποντβόισκι) τα γεγονότα στο Λένινγκραντ και τη Μόσχα τις ηρωικές μέρες του Μεγάλου Οκτώβρη του 1917. Μπορεί να αντλήσει πολύτιμα διδάγματα για την προετοιμασία σε θεωρητικό και οργανωτικό-πρακτικό επίπεδο του Κομμουνιστικού Κόμματος, τη δράση του επαναστατημένου προλεταριάτου και της πρωτοπορίας του, τη λυσσαλέα αντίσταση και αντίδραση της αστικής τάξης απέναντι στο ενδεχόμενο να χάσει την εξουσία της, αλλά και για τον προδοτικό ρόλο δυνάμεων που συμβιβάζονται και, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, τάσσονται ανοιχτά ή συγκαλυμμένα στο πλευρό των αστών.
Στο κείμενο ξεχωρίζουν:
– Τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης.
– Η προετοιμασία του Μπολσεβίκικου Κόμματος για την Επανάσταση.
– Οι μάχες στην Πετρούπολη τις μέρες του Οκτώβρη.
– Η έφοδος στα Χειμερινά Ανάκτορα και η ανάληψη της εξουσίας από τον επαναστατημένο λαό.
– Οι απαρχές συγκρότησης της Κόκκινης Φρουράς την περίοδο της παρανομίας: Τα εργατικά τάγματα στις συνοικίες και στα εργοστάσια, η διάταξη των ταγμάτων, η εκπαίδευση, η διοίκηση κ.ά.
– Ο τρόπος οργάνωσης της Κόκκινης Φρουράς σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, την επικοινωνία, την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών, τη λειτουργία υγειονομικών μονάδων και το σημαντικό ρόλο των γυναικών σε αυτές.
– Η νίκη της Επανάστασης στη Μόσχα και η εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.
– Το ήθος και το σθένος των Κοκκινοφρουρών σε αντιπαράθεση με αυτά των υπερασπιστών της αστικής τάξης.
BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Νικολάι Ιλίτς Ποντβόισκι (1880-1948) έγινε μέλος του ΣΔΕΚΡ (Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας) το 1901.
Στα 1904-1905, ήταν πρόεδρος της μπολσεβίκικης Επιτροπής Σπουδαστών και μέλος της Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ του Γιαροσλάβλ. Το 1905, ήταν ένας από τους ηγέτες της απεργίας των υφαντουργών και του Σοβιέτ των εργατών βουλευτών στο Ιβάνοβο-Βόζνεσενσκ. Στα 1906-1907, ήταν πολιτικός εξόριστος στη Γερμανία και στην Ελβετία. Επέστρεψε στη Ρωσία το 1907. Συνελήφθη το Νοέμβρη του 1916 και καταδικάστηκε σε εξορία στη Σιβηρία, αλλά απελευθερώθηκε μετά από το ξέσπασμα της αστικοδημοκρατικής επανάστασης του Φλεβάρη του 1917. Πήρε μέρος σε αυτήν και έγινε μέλος της πρώτης νόμιμης Επιτροπής Πετρούπολης του ΣΔΕΚΡ (Μπ.) και αντιπρόσωπος στο Σοβιέτ της Πετρούπολης. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Κόκκινης Φρουράς.
Ήταν μέλος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής της Πετρούπολης και του Επιτελείου που συγκροτήθηκε για την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης του Οκτώβρη του 1917. Μετά από την επανάσταση, εκλέχτηκε και χρεώθηκε σε διάφορες θέσεις του σοσιαλιστικού εργατικού κράτους. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος και δούλεψε στην Επιτροπή του Κόμματος για την ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΡ. Συνταξιοδοτήθηκε για λόγους υγείας το 1935 και ασχολήθηκε με δραστηριότητες προπαγάνδας, λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας.
Στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, δούλεψε εθελοντικά στην οργάνωση και στη διεξαγωγή προπαγανδιστικής και λογοτεχνικής δουλειάς στον Κόκκινο Στρατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου