Translate

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Μαρί Ζοζέφ Λαφαγιέτ

 




Στις 6 Σεπτεμβρίου 1757 γεννιέται ο Μαρί Ζοζέφ Λαφαγιέτ. Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός, προσωπικότητα της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Καταγόταν από πλούσια, αριστοκρατική οικογένεια. Στα 1774, σε ηλικία 17 χρόνων, παντρεύτηκε την κόρη του δούκα ντ’ Αγιέν, με αποτέλεσμα να αποκτήσει τεράστια πολιτική δύναμη στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΣΤ’, τον οποίο με τίποτα δεν πήγαινε.

Επηρεασμένος από την επικοινωνία του με το Βενιαμίν Φραγκλίνο, στα 1777 πήγε στη Βόρεια Αμερική και πήρε μέρος στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και ονομάστηκε στρατηγός του αμερικανικού στρατού. Ο νεαρός στρατηγός διακρίθηκε στη μάχη αλλά για τους αποίκους μεγαλύτερη αξία είχε η επιρροή του. Ο Λαφαγιέτ γύρισε στη Γαλλία, στις αρχές του 1779, και βοήθησε να δημιουργηθεί εκστρατευτικό σώμα από 6.000 άνδρες. Τον Απρίλιο του 1780, πολεμούσαν στο πλάι των αποίκων. Νίκησε στη Βιρτζίνια τον λόρδο Κορνουάλις, αρχηγό των αγγλικών δυνάμεων, τον στρίμωξε στο Τζόρτζτάουν, όπου τον παγίδευσε, και τον ανάγκασε να παραδοθεί. Ο Λαφαγιέτ ήταν πια «Ήρωας των Δύο Κόσμων».

Μετά την επιστροφή του στη Γαλλία, το 1789 πήρε μέρος στην προετοιμασία και την εκδήλωση της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Λαφαγιέτ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο λαό εξαιτίας της συμμετοχής του στην αμερικανική επανάσταση. Μετά την πτώση της Βαστίλλης έγινε διοικητής της Εθνοφρουράς. Οταν όμως η Επανάσταση στη Γαλλία προχώρησε, ο Λαφαγιέτ έμεινε στις θέσεις της φιλελεύθερης συνταγματικής μοναρχίας και στράφηκε κατά των επαναστατών. Λίγες μέρες μετά την ανατροπή της μοναρχίας (Αύγουστος 1792) ο Λαφαγιέτ προσπάθησε να οδηγήσει ένα στρατιωτικό σώμα κατά του Παρισιού χωρίς επιτυχία.

ΗρακλήςΚακαβάνης


gkagkarin: Μαρί Ζοζέφ Λαφαγιέτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου