Δεν υπήρξε μόνο σπουδαίος δημιουργός, δεν υπήρξε μόνο συγκλονιστικός ερμηνευτής του έργου του, ήταν ένα ιδιοφυές πνεύμα, ανήσυχο, ένας βαθιά καλλιεργημένος διανοητής, ένας γενναίος μαχητής της ζωής, διεκδικητής του ακατόρθωτου. Συμπληρώνεται ένας χρόνος (28/12/2019), από τη μέρα που ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι στις «γραμμές των οριζόντων» περνώντας στην αιωνιότητα, αφήνοντας το δικό του, μοναδικό αποτύπωμα στον πολιτισμό μας.
Τα τραγούδια του μια ολότητα όπου λάμπουν τα ευρήματα της ποίησης και της μουσικής. Δε μελοποιεί απλά την ποίηση. Δημιουργεί ένα καινούργιο χώρο ανοιχτό στο τραγούδι που αγκαλιάζει μέσα του την κάθε λέξη. Είχε αυτό το σπάνιο χάρισμα να κάνει προσιτά κείμενα δύσκολα, προβάλλοντας μέσα μας τις ανεξυχνίαστες αντηχήσεις τους.
Διετέλεσε, επίσης: Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 1986-1990
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 1990-1993
Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού 1993-1994
Υπουργός Πολιτισμού 1994-1996
Καλλιτεχνικός διευθυντής της HMV( Ελλάδας) 1996-2004
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ 1998-1999 (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)
Σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» 2002-2004
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάτρα 2006» 2003-2005
Για το έργο του στην πολιτιστική διαχείριση, καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα, έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.
Η αρχή της υπέροχης πορείας έγινε το 1975, με τα «Πολιτικά τραγούδια» σε στίχους του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και του Γερμανού ποιητή Βολφ Μπίρμαν, που εντυπωσιάζουν με το μελωδικό δυναμισμό τους. «Ετσι πρέπει να γίνει», «Μικρόκοσμος», «Η πιο όμορφη θάλασσα», «Αυτούς τους έχω βαρεθεί», «Η μπαλάντα του οπερατέρ», «Το έπος του σεΐχη Μπεντρεντίν Ι» κ.ά.
Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος «Καντάτα για τη Μακρόνησο σε ποίηση Γ. Ρίτσου – Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Το 1977 έρχεται η «Φουέντε Οβενχούνα», που περιέχει μουσική και τραγούδια για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Λόπε ντε Βέγκα όπως ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, την περίοδο 1976 – ’77.
Το 1978 ακολουθούν «Τα Τραγούδια της Λευτεριάς» σε ποίηση Φώντα Λάδη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου. Σε αυτόν τον δίσκο κάνει την εμφάνισή του, πρώτη φορά στη δισκογραφία, και ο Αλκης Αλκαίος: «Ο Φασισμός», «Κι ήθελε ακόμη», κ.ά.
Την ίδια χρονιά παρουσιάζει την επαναστατική ποίηση του Μπ. Μπρεχτ, τη «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ».
H δεκαετία του 1970 κλείνει για τον Θάνο Μικρούτσικο με το πιο δημοφιλές, ίσως, έργο του, τον «Σταυρό του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Με περισσότερες από 2 εκατομμύρια πωλήσεις, θεωρείται και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Αυτό το έργο μαζί με τις «Γραμμές των Οριζόντων» μεγάλωσαν ήδη 3 γενιές.
Ακολουθούν: το 1992 «Συγνώμη για την Αμυνα» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη. Το 1996 «Στου αιώνα την παράγκα», σε στίχους Αλκη Αλκαίου, Γιώργου Κακουλίδη, Κώστα Λαχά και Λίνας Νικολακοπούλου, όπου συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Δημήτρη Μητροπάνο. «Γιάννης Ρίτσος, Του απείρου εραστής», όπου περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τα έργα «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Επιστροφή της Ελένης», καθώς και μικρά κομμάτια που έγραψε ο συνθέτης ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση. «Οι κυρίες του κυρίου Θάνου Μικρούτσικου» που τραγουδούν Σεζέν Ακτσού, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Μαρία Δημητριάδη και Μίλβα, «Thanos Μikroutsikos – Gary Burton music stories», μουσικές ιστορίες για βιμπράφωνο, ορχήστρα εγχόρδων, κλαρινέτο και κρουστά, «Πριν από τους 7 νάνους», αυτοσχεδιασμοί με ηλεκτρικό πιάνο. «Σχοινοβάτης» σε ποίηση Γ. Ρίτσου, ο «Αμλετ της Σελήνης» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Οδυσσέα Ιωάννου, Γιώργου Κακουλίδη, Κώστα Λαχά, Τζένης Μαστοράκη, Κώστα Τριπολίτη, «Υπέροχα μονάχοι» σε στίχους Α. Αλκαίου, «Πάμε ξανά απ’ την αρχή» σε στίχους Οδ. Ιωάννου, κ.ά.
https://www.imerodromos.gr/kai-pires-toy-kairoy-t-alfavitari-psila-na-pas-na-chtiseis-kivoto-142860-2/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου