Translate

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Κυπριακή Βουλή: Ιστορικά αβάσιμη η απόπειρα διαγραφής του ρόλου της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη




Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ η Βουλή τίμησε με Ψήφισμα την Αντιφασιστική Νίκη Των Λαών  –  Απείχαν οι ναζί του ΕΛΑΜ
  Με 47 ψήφους υπέρ και 2 αποχές η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα Ψήφισμα που πρότεινε το ΑΚΕΛ για τα 75 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη που τερμάτισε το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέτριψε το χιτλεροφασισμό. 
Το Ψήφισμα κατατέθηκε στην Ολομέλεια έχοντας επιπρόσθετα τη στήριξη και του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας. Στη ψηφοφορία υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ, το οποίο αφού πρώτα ζήτησε αναβολή του θέματος (η οποία δεν δόθηκε) επικαλούμενο ότι θα ήθελε να κάνει «κάποιες προσθήκες», τελικά τήρησε αποχή. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι και το Νοέμβρη του 2017 σε Ψήφισμα της Βουλής για την έξαρση της ακροδεξιάς, το ΕΛΑΜ είχε καταψηφίσει.
 Με το Ψήφισμα, η Βουλή «τιμά τη 9η του Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, ως πανανθρώπινο και κοσμοϊστορικό σύμβολο αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Aποτίει φόρο τιμής και δόξας σε όλους τους λαούς του κόσμου που αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τον χιτλεροφασισμό και τα μισάνθρωπα ιδεολογήματά του στα πεδία των μαχών και στην Αντίσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη, διασώζοντας το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού. Τιμά τα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού στο Ολοκαύτωμα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φρικαλεότητες των κατοχικών στρατευμάτων στις κατεκτημένες χώρες, τους νεκρούς της πείνας και της εξαθλίωσης στα χρόνια του πολέμου». Αναφορά γίνεται και στους Κύπριους εθελοντές –Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους- που αγωνίστηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στο χιτλεροφασισμό και γίνεται έκκληση προς την Πολιτεία να αναδείξει ιδιαίτερα μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα αυτή τη σελίδα της κυπριακής Ιστορίας.
«Η Σοβιετική Ένωση είχε τη μεγαλύτερη συμβολή»
Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του Ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Σοβιετική Ένωση και το ρόλο της στην Αντιφασιστική Νίκη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι η Βουλή «απορρίπτει κάθε προσπάθεια παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρεί ιστορικά αβάσιμη και προκλητική την απόπειρα να διαγραφεί ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του χιτλεροφασισμού. Με σεβασμό στη θυσία κάθε λαού, κάθε έθνους και κάθε ανθρώπου για την Αντιφασιστική Νίκη, υπενθυμίζει ότι η Σοβιετική Ένωση είχε τη μεγαλύτερη συμβολή με 20 εκατομμύρια νεκρούς και 30 εκατομμύρια τραυματίες. Απευθύνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να μη αλλοιώνεται η Ιστορία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ιδεολογικές ή γεωπολιτικές επιδιώξεις»
 Ο φασισμός δεν είναι άποψη. Είναι θανάσιμη απειλή.
Επιπρόσθετα, η Βουλή υιοθετεί τη θέση ότι «ο φασισμός δεν συνιστά άποψη που μπορεί ή πρέπει να γίνεται ανεκτή στη δημοκρατία, αλλά μέγιστη και θανάσιμη απειλή για την ανθρωπότητα, για τη δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα». Επιπρόσθετα, η Βουλή «καταδικάζει με έντονο τρόπο την ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο, είτε αυτά διακηρύσσουν ανοιχτά την ταυτότητά τους είτε τη συγκαλύπτουν, ως προσβολή προς την ιστορία της ηπείρου μας και προς τα εκατομμύρια των θυμάτων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου». Το Ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι «σε μια σειρά χωρών της Ευρώπης καταγράφονται απόπειρες ιστορικού αναθεωρητισμού, άρνησης ή/και σχετικοποίησης του Ολοκαυτώματος και των άλλων ναζιστικών εγκλημάτων, ακόμα και ηρωοποίηση ντόπιων συνεργατών τους» ενώ επισημαίνει ότι «ο φασισμός υποβοηθείται από τον ιστορικό αναθεωρητισμό, τον αντισημιτισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, το σεξισμό, την ομοφοβία και άλλα παρόμοια ιδεολογήματα».
 Καλλιέργεια συλλογικής και αντιφασιστικής συνείδησης
Επιπρόσθετα η Βουλή κάλεσε την Πολιτεία να εφαρμόσει σχετικά ψηφίσματα της ΓΣ του ΟΗΕ και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση του ναζισμού. Ταυτόχρονα ζητά να αναληφθεί μια συνολική προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για την καλλιέργεια συλλογικής και ατομικής αντιφασιστικής συνείδησης, για την απόρριψη των ρατσιστικών και σοβινιστικών ιδεολογημάτων, για την επικράτηση των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 Αυτούσιο το κείμενο του Ψηφίσματος έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
 Η Βουλή των Αντιπροσώπων
 Λαμβάνοντας υπόψη:
  • Τη συμπλήρωση φέτος 75 χρόνων από τη 9η του Μάη 1945, τη μέρα που σφράγισε την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και τη νίκη των λαών του κόσμου επί του φασιστικού Άξονα και των συμμάχων, τερματίζοντας έτσι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, του φονικότερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς.
  • Τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, και τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων
  • Το Καταστατικό του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, την Απόφαση του Δικαστηρίου αλλά και τις Επακόλουθες Δίκες που αποκάλυψαν το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας ενάντια στην ανθρωπότητα
  • το Ψήφισμα της 18ης Δεκεμβρίου 2019 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την «καταπολέμηση της ηρωοποίησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που υποβοηθούν την υποδαύλιση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και σχετικής μισαλλοδοξίας»,
  • Το Ψήφισμα 2011/2014 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) «για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων νεοναζισμού και δεξιού εξτρεμισμού», το οποίο καλεί τα κράτη μέλη του ΣτΕ να αναπτύξουν στρατηγικές και σχέδια δράσης για καταπολέμηση της νεοναζιστικής ιδεολογίας και της ακροδεξιάς,απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο «να εκθέτουν δημόσια τους νεοναζί, απορρίπτοντας και καταδικάζοντας ξεκάθαρα και απερίφραστα την ιδεολογία και τη ρητορική των νεοναζί»
  1. Τιμά τη 9η του Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, ως πανανθρώπινο και κοσμοϊστορικό σύμβολο αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Aποτίει φόρο τιμής και δόξας σε όλους τους λαούς του κόσμου που αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τον χιτλεροφασισμό και τα μισάνθρωπα ιδεολογήματά του στα πεδία των μαχών και στην Αντίσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη, διασώζοντας το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού. Τιμά τα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού στο Ολοκαύτωμα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φρικαλεότητες των κατοχικών στρατευμάτων στις κατεκτημένες χώρες, τους νεκρούς της πείνας και της εξαθλίωσης στα χρόνια του πολέμου.
  1. Τιμά με περηφάνια τη συμβολή της Κύπρου στην Αντιφασιστική Νίκη μέσα από τη στράτευση χιλιάδων Κυπρίων εθελοντών –Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- που βρέθηκαν στα πεδία των μαχών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αγωνιζόμενοι ενάντια στο χιτλεροφασισμό, πολλοί από τους οποίους έδωσαν τη ζωή τους μαχόμενοι. Καλεί την Πολιτεία να αναδείξει περαιτέρω αυτή τη λαμπρή σελίδα της κυπριακής Ιστορίας, ιδιαίτερα μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου.
  1. Υπενθυμίζει ότι ο αντιχιτλερικός συνασπισμός διαμορφώθηκε από κράτη με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα και ιδεολογικό προσανατολισμό, τα οποία όμως συνειδητοποίησαν ότι ο ναζισμός συνιστά θανάσιμο εχθρό ολόκληρης της ανθρωπότητας. Σημειώνει ότι ο φασισμός δεν συνιστά άποψη που μπορεί ή πρέπει να γίνεται ανεκτή στη δημοκρατία, αλλά μέγιστη και θανάσιμη απειλή για την ανθρωπότητα, για τη δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα.
  1. Καταδικάζει με έντονο τρόπο την ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο, είτε αυτά διακηρύσσουν ανοιχτά την ταυτότητά τους είτε τη συγκαλύπτουν, ως προσβολή προς την ιστορία της ηπείρου μας και προς τα εκατομμύρια των θυμάτων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Υπογραμμίζει ότι οι ανισότητες, η φτώχεια και συνεπώς η απόγνωση σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, δημιουργεί το έδαφος για τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού και του νεοφασισμού.
  1. Σημειώνει με θλίψη και ανησυχία ότι σε μια σειρά χωρών της Ευρώπης καταγράφονται απόπειρες ιστορικού αναθεωρητισμού, άρνησης ή/και σχετικοποίησης του Ολοκαυτώματος και των άλλων ναζιστικών εγκλημάτων, ακόμα και ηρωοποίηση ντόπιων συνεργατών τους. Σημειώνει ότι ο φασισμός υποβοηθείται από τον ιστορικό αναθεωρητισμό, τον αντισημιτισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, το σεξισμό, την ομοφοβία και άλλα παρόμοια ιδεολογήματα.
  1. Απορρίπτει κάθε προσπάθεια παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρεί ιστορικά αβάσιμη και προκλητική την απόπειρα να διαγραφεί ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του χιτλεροφασισμού. Με σεβασμό στη θυσία κάθε λαού, κάθε έθνους και κάθε ανθρώπου για την Αντιφασιστική Νίκη, υπενθυμίζει ότι η Σοβιετική Ένωση είχε τη μεγαλύτερη συμβολή με 20 εκατομμύρια νεκρούς και 30 εκατομμύρια τραυματίες. Απευθύνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να μη αλλοιώνεται η Ιστορία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ιδεολογικές ή γεωπολιτικές επιδιώξεις.
  1. Καλεί την κυπριακή Πολιτεία να εφαρμόσει το Ψήφισμα της 18ης Δεκεμβρίου 2019 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και το Ψήφισμα 2011/2014 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα πλαίσια μιας συνολικής προσπάθειας που πρέπει να αναληφθεί για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για την καλλιέργεια συλλογικής και ατομικής αντιφασιστικής συνείδησης, για την απόρριψη των ρατσιστικών και σοβινιστικών ιδεολογημάτων, για την επικράτηση των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΠΗΓΕΣ: 

https://dialogos.com.cy/voyli-istorika-avasimi-i-apopeira-diagrafis-toy-roloy-tis-essd-stin-antifasistiki-niki/?fbclid=IwAR0JlWLthkC4wBUHsSfFi8NdpHCmt-XDrH-nTj40pf1oS_mrZbMUfhxK1SM#

http://www.katiousa.gr/politika/diethni/proklitiki-i-apopeira-na-diagrafei-o-rolos-tis-sovietikis-enosis-sti-syntrivi-tou-fasismou-psifisma-tis-kypriakis-voulis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου