Translate

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Οργή χωρίς τέλος για τη δολοφονία Φλόιντ



Οργή χωρίς τέλος για τη δολοφονία Φλόιντ – 

Τραμπ: «Όταν αρχίζει λεηλασία, αρχίζουν και τα πυρά»

Δεν έχει τέλος η οργή χιλιάδων διαδηλωτών στη Μινεάπολη των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ,από αστυνομικούς, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου τον κρατούσαν καθηλωμένο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει ανάσα. 
 Για τρίτο 24ωρο συνεχίζουν οι σφοδρές αντιδράσεις, με επίκεντρο το αστυνομικό τμήμα της τρίτης περιφέρειας, στο οποίο άνηκε ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον46χρονο Φλοιντ. Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βλημάτων από καουτσούκ, χωρίς αποτέλεσμα. Ορισμένοι εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα βάζοντάς του φωτιά. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένα αυτοκίνητο και άλλα δύο κτίρια επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ άγνωστοι επιτέθηκαν, για δεύτερη νύχτα, σε κατάστημα της αλυσίδας Target. Η πυροσβεστική είχε κάνει λόγο για 16 εμπρησμούς κτιρίων τη νύχτα της Τετάρτης.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα στείλει την Εθνοφρουρά να «κάνει τη δουλειά όπως πρέπει» αν ο δήμαρχος της Μινεάπολης δεν καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση. «Όταν αρχίζει λεηλασία, αρχίζουν και τα πυρά», είπε. 
Ήδη ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ κήρυξε νωρίτερα χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά στην πολιτεία Μινεσότα, μετά τα επεισόδια στις προηγούμενες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. «Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ πρέπει να οδηγήσει στην απόδοση δικαιοσύνης και σε αλλαγές του συστήματος, όχι σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές», υποστήριξε ο κυβερνήτης Γουόλζ στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. «Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ανοικοδόμηση. Ανοικοδόμηση της πόλης, του συστήματος δικαιοσύνης μας, ανοικοδόμηση της σχέσης ανάμεσα στα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και αυτούς που υποχρεούνται να προστατεύουν», πρόσθεσε.
Η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της «έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.
Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Φλόιντ έχουν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους και αποταχθεί και οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι διενεργούν έρευνα. Δεν έχει πάντως ανακοινωθεί η απαγγελία καμιάς κατηγορίας, κάτι που μεγαλώνει την οργή για τη δολοφονία. 
Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, συνέδεσε τον θάνατο αυτόν με μια ατελείωτη σειρά τραγωδιών που ανακινούν τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ. Ήταν «η τελευταία μιας μακράς σειράς δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών που διέπραξαν αμερικανοί αστυνομικοί» και είναι ώρα οι αρχές «να λάβουν σοβαρά μέτρα για να τερματιστούν αυτές οι δολοφονίες και να εξασφαλιστεί πως θα απονέμεται δικαιοσύνη όταν διαπράττονται».
Η υπόθεση θυμίζει στους περισσότερους εκείνη τη Έρικ Γκάρνερ, του μαύρου που είχε πεθάνει από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που έχει μετατραπεί σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»). Επίσης, πάλι στη Μινεσότα το 2016, ένας μαύρος οδηγός, ο Φιλάντο Καστίλ, έπεσε κατά τη διάρκεια συνηθισμένου ελέγχου από την αστυνομία μπροστά στα μάτια της συντρόφου και ενός μικρού κοριτσιού.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.imerodromos.gr/orgi-choris-telos-gia-ti-dolofonia-floint-tramp-otan-archizei-leilasia-archizoyn-kai-ta-pyra/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου