Translate

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

75η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ - ΦΑΣΙΣΜΟΥ: Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων | 2020 - 9Η ...

75η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ - ΦΑΣΙΣΜΟΥ
Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
«Στο όνομα της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλήθειας - Ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο» είναι ο τίτλος της Ανακοίνωσης που υπογράφουν 79 Κόμματα μέχρι στιγμής
Στην κοινή Ανακοίνωσή τους για τα 75 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη, που υπογράφουν 79 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και το ΚΚΕ), σημειώνουν:
«Η νίκη επί του ναζισμού - φασισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένα τεράστιας σημασίας γεγονός στην Ιστορία, η μνήμη του οποίου πρέπει να διατηρηθεί και να την υπερασπιστούμε μπροστά στις συνεχείς προσπάθειες ιστορικής διαστρέβλωσης, που στοχεύουν να μας οδηγήσουν να ξεχάσουμε τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξαν η ΕΣΣΔ, οι κομμουνιστές και οι αντιφασίστες από όλο τον κόσμο.
Ο ναζισμός - φασισμός, δημιούργημα του καπιταλισμού, ήταν η πιο βίαιη και τρομοκρατική εκδήλωση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Είναι υπεύθυνος για το ξέσπασμα αυτού του πολέμου επιθετικότητας και λεηλασίας που προκάλεσε περισσότερους από 75 εκατομμύρια θανάτους, εκ των οποίων περισσότεροι από 27 εκατομμύρια ήταν Σοβιετικοί πολίτες, προκάλεσε αμέτρητα δεινά και τον τρόμο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Οι λαοί δεν μπορούν να ξεχάσουν επίσης τις "μαύρες σελίδες" της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, από τις ΗΠΑ, δίχως να υπάρχει στρατιωτική ανάγκη, ως επίδειξη της δύναμής τους και της φιλοδοξίας τους για παγκόσμια ηγεμονία.
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (1939 - 1945) ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ενώ την ίδια στιγμή είχε στόχο την καταστροφή του πρώτου εργατικού σοσιαλιστικού κράτους, της ΕΣΣΔ, πράγμα που εκφράστηκε συγκεκριμένα με την υποστήριξη που πρόσφεραν σε εξοπλισμό και στην επεκτατική φιλοδοξία της ναζιστικής Γερμανίας το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Γιορτάζοντας την 75η επέτειο της Νίκης της ιστορικής 9ης Μάη του 1945, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν αυτήν τη δήλωση, γνωρίζοντας ότι εκφράζουν τα συναισθήματα και τις προσδοκίες των εργαζομένων και των λαών όλου του κόσμου:
  • Αποτίουν φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών ενάντια στις ναζιστικές - φασιστικές ορδές και ειδικότερα στους ηρωικούς αντιστασιακούς και αντιφασίστες μαχητές, τον ηρωικό σοβιετικό λαό και τον Κόκκινο Στρατό, με ηγέτη το Κομμουνιστικό Κόμμα, των οποίων η συμβολή έγραψε ηρωικές σελίδες, όπως ήταν οι μάχες της Μόσχας, του Λένινγκραντ και του Στάλινγκραντ, των οποίων η συμβολή ήταν καθοριστική για τη νίκη ενάντια στη βαρβαρότητα.
  • Θεωρούν πως η νίκη της Σοβιετικής Ενωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της, του Αντικομιντέρν άξονα, επιτεύχθηκε χάρη στον ταξικό χαρακτήρα της σοβιετικής εξουσίας με τη συμμετοχή των μαζών του λαού, στον καθοδηγητικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος και στην ανωτερότητα που επέδειξε το σοσιαλιστικό σύστημα. Αυτή η νίκη αποτελεί μια τεράστια ιστορική παρακαταθήκη για το επαναστατικό κίνημα.
  • Χαιρετίζουν τη μεγάλη πρόοδο στη διαδικασία της κοινωνικής και εθνικής χειραφέτησης των εργαζομένων και των λαών, που έγινε δυνατή μετά τη Νίκη και την ενίσχυση των δυνάμεων της κοινωνικής προόδου και της ειρήνης, με την ενίσχυση του στρατοπέδου των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στις καπιταλιστικές χώρες, την πλατιά ανάπτυξη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και την επακόλουθη διάλυση των αποικιακών αυτοκρατοριών.
  • Καταγγέλλουν και καταδικάζουν τις συκοφαντικές εκστρατείες που στοχεύουν να υποτιμήσουν, να διαστρεβλώσουν, ακόμη και να αρνηθούν τον αποφασιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ και των κομμουνιστών στην ήττα του ναζισμού - φασισμού, και επίσης κατηγορούν άδικα και ψευδώς τη Σοβιετική Ενωση για την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να διαγράψουν τις ευθύνες του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που υπηρετούσαν τα συμφέροντά του στην προώθηση και την άνοδο του φασισμού και στην εξαπόλυση του πολέμου, να εξωραΐσουν και αποκαταστήσουν τον φασισμό, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τα μνημεία και τη μνήμη του απελευθερωτικού Σοβιετικού Στρατού, προωθώντας τον αντικομμουνισμό και αντιμετωπίζοντας τους κομμουνιστές και άλλους αντιφασίστες ως εγκληματίες.
  • Καταγγέλλουν και καταδικάζουν τις αντικομμουνιστικές αποφάσεις της ΕΕ και την ανιστόρητη συκοφάντηση που προσπαθεί να ταυτίσει τον σοσιαλισμό με το τέρας του φασισμού.
  • Προειδοποιούν ότι τα πιο αντιδραστικά και επιθετικά τμήματα του ιμπεριαλισμού ποντάρουν όλο και περισσότερο στον φασισμό και τον πόλεμο ως "διέξοδο" στη βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, του οποίου ο απάνθρωπος χαρακτήρας γίνεται ιδιαίτερα εμφανής όταν, ακόμη και μπροστά στη σοβαρότατη πανδημία του Covid-19, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι σύμμαχές του καπιταλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν την εγκληματική πολιτική των αποκλεισμών και των επιθέσεων ενάντια σε χώρες και λαούς.
  • Θεωρούν ότι ο αγώνας για την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο και τον σοσιαλισμό είναι ενιαίος και δεσμεύονται να επιδιώξουν την ισχυροποίηση της κοινής δράσης της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και των λαών του κόσμου, των πολιτικών δυνάμεων που είναι αφοσιωμένες στο μπλοκάρισμα της φασιστικής βαρβαρότητας, στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και στην αποτροπή ενός νέου, τραγικών διαστάσεων, πολέμου.
  • Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργάτες και οι λαοί του κόσμου τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, για τη λαϊκή κυριαρχία και την ανεξαρτησία των κρατών, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, στο δρόμο του επαναστατικού ξεπεράσματος του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο γεννά τον φασισμό, τον πόλεμο, τις αδικίες, τους κινδύνους και τις αντιφάσεις του παρόντος. Οπως πριν από 75 χρόνια, έτσι και σήμερα, είναι η πάλη των κομμουνιστών και όλων εκείνων που αντιπαλεύουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την καταπίεση, που θα ανοίξει τον δρόμο για το μέλλον της ανθρωπότητας».  

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10777845

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου